REZERVIRAJ SADA

Kontakt:
Pon-Pet: 08-16:00 |Sub: / Ned: /

TAGS

Trogir je mediteranski gradić  poznat po kulturnim atrakcijama koje od 1997. čine dio svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Tijekom odmora i kampiranja, uz uživanje u prirodi, poželjet ćete upoznati ljude i način života, a posebice otkriti kulturne atrakcije. Trogir je tu zaista idealna destinacija.

Gradska jezgra priča svoju povijest. U očuvanoj povijesnom centru Trogira nalaze se brojne znamenitosti iz 13. stoljeća, vrata grada iz 17. stoljeća i gradski bedemi iz 15. stoljeća. Veliki umjetnici poput majstora Radovana, Nikole Firentinca, Andrije Alešija i Ivana Duknovića u Trogiru su stvorili svoja najbolja djela.

Predlažemo 5  kulturnih atrakcija u 10 slika koje naprosto morate vidjeti.

 

trogir3a

 

 

Katedrala sv. Lovre s Radovanovim portalom

Katedrala sv. Lovre s upečatljivim gotičkim zvonikom je simbol Trogira. Građena je u periodu između 13. i 17.st. najviše u romaničkom stilu uz primjese gotike, renesanse i baroka. Moguće je popeti se na zvonik i uživati u fantastičnom pogledu na grad i okolicu. Glavni portal katedrale poznatiji kao Radovanov portal najznačajnija je kulturna atrakcija grada Trogira. Veličanstveni djelo majstora Radovana, po kojem nosi ime, prepuno je vrijednih umjetničkih detalja.  Isklesan je 1240.g. i najvažniji je srednjovjekovni portal na istočnom Jadranu.

32964 portal1vd

 

 

Kula Kamerlengo

Marin Radoj zaslužan je za gradnju kule Kamerlengo u 15.st. Nekoć vojna utvrda, ova kula danas je pozornica za ljetne  koncerte i predstave. S vrha se pruža prekrasan pogled uz romantičan ugođaj prošlih vremena.

za_blog pogled s kule

 

Palača Ćipiko

Palača Ćipiko nastajala je polako, povezivanjem više romaničkih zgrada u jedinstvenu cjelinu. Ugledna  obitelj Ćipiko zaslužna je za  gradnju većeg dijela ove palače u 13.st.  Vrata su djelo Ivana Duknovića, a prozori u gotičkom stilu rad Andrije Alešija. Zaljubljenici u arhitekturu pronaći će mnoštvo detalja za promatranje.

32534 palace-cipiko6

 

Knežev dvor

Knežev dvor građen u 13.st krasi prekrasni gotički atrij koji mu daje poseban šarm. Palača na glavnom gradskom trgu temeljito je obnovljena tijekom 19. St. , a danas je gradska vijećnica.  U ugodnom ambijentu često možete poslušati koncerte ozbiljne glazbe.

159782_sv knezev dvor

 

Gradska vrata

Gradska vrata od davnina čuvaju ulaz u grad. Južna drvena gradska vrata izgrađena 1593.g. vode prema moru. Sjeverna kamenita renesansna gradska vrata iz 1656.g. štitila su ulaz u grad s kopnene strane. Krasi ih zaštitnik grada sv. Ivan Trogirski.

tor 31x

 

 

Raskošna ljepota kulturnih atrakcija Trogira će na vas ostaviti dubok dojam. Ostat ćete zatečeni ljepotom baštine ovog grada i njegove arhitekture.

Moramo spomenuti i jednu dodatnu atrakciju: reljef Kairosa

Reljef Kairosa, božanstva sretnog trenutka, iz 3.st.pr.Kr. svjedoči o dugoj povijesti života u Trogiru.  Vrlo je vrijedan  i  izuzetno rijedak prikaz Kairosa po uzoru na skulpturu čuvenog grčkog kipara Lizipa. Čuva se u samostanu crkve sv. Nikole. Legenda kaže da vas čeka vječna sreća ako ga u pravi čas uhvatite za čuperak. Sretnu priliku treba uloviti jer je Kairos uvijek u žurbi. Popularan je i autentični suvenir grada. Ponesite i vi trajnu uspomenu iz Trogira.

inline3