REZERVIRAJ SADA

Kontakt:
Pon-Pet: 08-16:00 |Sub: / Ned: /

split

TAGS

Split se nalazi u srcu Dalmacije, na poluotoku okruženom mnogim povijesnim naseljima. Vodimo vas na šetnju centrom grada kroz veličanstvenu Dioklecijanovu palaču iz 4. Stoljeća i njene drevne podrume. Do danas su sačuvane njene zidine, 4 vrata među kojima i poznata Zlatna vrata, carev mauzolej tj. katedrala sv. Duje i krstionica, kutne kule, središnji trg –Peristil , te Vestibul i Jupiterov hram. Dioklecijanova palača najveća je i najbolje sačuvana kasnoantička palača na svijetu.
Nakon razgledavanja gradske jezgre Splita i slobodnog vremena za istraživanje, vodimo vas do Trogira, gradića pod zaštitom UNESCO-a.

Trogir se razvio iz drevnog Traguriona, a njegove kamene zgrade i spomenici su svjedok bogate povijesti grada. Tisućljetni grad u Dalmaciji osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u 3.st.pr. Kr. Trogir oduševljava posjetitelje kulturno-povijesnim znamenitostima poput katedrale sa slavnim portalom majstora Radovana, kule Kamerlengo, Gradske lože iz 15.stoljeća, palače Ćipiko i Gradske vijećnice. Poznata su i južna i sjeverna gradska vrata, te benediktinski samostan iz 1064. u kojem se čuva grčki reljef boga sretnog trenutka Kairosa.
Jezgra Trogira okružena zidinama smatra se najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom u srednjoj Europi.

Izlet uključuje: vodič, vožnja kombijem, ulaznica u Dioklecijanovu palaču.